Seçim atmosferi iyice sardı, özellikle 3 siyasi partide yoğun aday adaylığı başvuruları gerçekleşiyor…

Ak Parti, CHP ve MHP başvurularda önde gidiyor, dikkat çeken bir gelişme Zonguldak'ta MHP'ye büyük rağbet gösterilmesi…

Bu tablo ilimizde Cumhur İttifakını güçlendiren bir duruma işaret ediyor.

MHP'nin Zonguldak'ta böylesine rağbet görmesi, Zonguldak Milletvekili aday adayı Murat Kotra ve MHP İl Başkanı Mustafa Öztürk'ün teşkilatlarla bütünlük içinde topluma samimi mesajlar vermesinden kaynaklanıyor.

***

Ak Parti ve CHP'de aday adaylığı başvuruları da yüksek ölçüde gerçekleşti.

Özellikle Ak Parti'ye yönelik ilginin, 20 yıllık iktidar partisinin halen siyasi çekim merkezi halinde olduğunu gösterdiği gibi, yeniden iktidara aday olduğuna ilişkin güven duygusunu da ifade ediyor.

Elbette, siyaset "boşluk" kaldırmaz, bütün siyasi partilerin  seçim stratejilerini, rakip siyasi partileri ciddiye alarak belirlemesi, özellikle aday tespitlerinde hatır-gönül dinlemeden, toplumda gerçekten karşılığı olan, partisinin oyuna kişisel oyları ile destek olabilecek, partisini sandıktan başarıyla çıkarabilecek, ciddi, güvenilir ve saygın isimlerle yola çıkması son derece önemli…

Bu seçim, ülke genelinde olduğu kadar, ilimizde de Ak Parti bakımından büyük önem taşıyor.

Ak Parti'nin en azından Zonguldak'ta 20 yıl boyunca her genel seçimde sağlamış olduğu milletvekili çoğunluğunu muhafaza etmesi için bölgeler arası dengeyi iyi sağlaması gerektiği aşikar…

Bilindiği gibi, kesin bir kural olmamasına rağmen, Zonguldak Merkez, Vadi ve Ereğli-Alaplı bölgelerinden oluşan üç seçim bölgesi olarak kabul ediliyor.

Yine, kesin bir kural olmamasına rağmen, genel eğilim, Merkez adayının birinci sıradan, ikinci ve üçüncü sıraların ise Vadi veya Ereğli - Alaplı bölgesinden seçilmesini öngörülüyor.

Geçtiğimiz seçimlerde Ereğli-Alaplı bölgesinden aday çıkarmayan Ak PartAk Partii'nin bu seçimde mutlaka aday göstermesi bekleniyor.

Bu konuda genel bir kabul var, ancak "sıralama" konusunda kesinlik yok…

Ak Parti'nin ikinci sırası, Vadi'den mi, Ereğli-Alaplı bölgesinden mi olacak?..

Aynı ölçüde önemli bir soru da, ikinci veya üçüncü sıradan gösterilecek Ak Parti adayının kim olacağı…

Elbette, buna Ak Parti'nin yetkili kurulları verecek, bu anlamda Ak Parti İl Başkanı Muammer Avcı'nın görüşü çok önemli ama, düzmece anketler ve hatır-gönül gözetilerek yapılaın bir sıralama Ak Parti'yi  Ereğli Beletdiye seçimlerinde görüldüğü gibi, hüsranla sonuçlanabilir.

****

Ak Parti'ye Ereğli'den çok sayıda aday adaylığı başvurusu yapıldı, içlerinden Ankara'ya gidip "adaylık" için "torpil" arayanlar da var.

Gerçi bu başvurunun kabul görmediği ve Zonguldak'a ellleri boş döndükleri biliniyor ama, liyakatı "pas" geçerek, torpille yapılan bir sıralamadan sağlıklı sonuç çıkmayacağı da aşikar…

O halde, ilimizde Ak Parti İl Başkanı Muammer Avcı başta olmak üzere İl Yönetim Kurulu, Ak Parti'nin Ereğli'deki sesini iyi dinlemeleri ve kararlarını ona göre vermeleri, gerekirse Ak parti Genel Merkezi'ne, Ereğli'de geçtiğimiz yerel seçimde partiyi hezimete uğratanların, şimdi "siyasi torpil" arayarak aday olmak istemelerin yanlışlığını da anlatmaları gerekiyor.

Bize göre, Ak Parti'nin yetkilileri, hiç kimsenin sözüne bakmadan, Ereğli halkının nabzını tutmaları gerekiyor.

Öyle, parayı verenin düdüğü çaldığı uydurma anketlere itibar etmeden, Ereğli'de Ak Parti'nin ve halkın gerçek temsilcilerini bulmak zor değil…

Bizden bir öneri…

Ereğli halkına, Ereğli'den başvuru yapan aday adaylarını tek tek sorun…

Yaptıklarını, yapamadıklarını toptan terazinin bir kefesine koyun…

Terazinin diğer kefesine de tek başına Av. Saffet Bozkurt'un kısa sürede yaptıklarını koyun.

Hilesiz terazi yalan söylemez…

Bakalım hangisi ağır gelecek?..

Erhan ÇAKMAK