Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimlerine aylar kaldı…

2023 Haziran ayında yapılacak seçimler için adaylık kulisleri çoktan başladı bile…

Zemin yoklamaları bir süre sonra somutlaşmaya başlar, adaylık niyetinde olanlar siyaset sahnesinde yerini alır, siyasetin içinden ve dışından çok sayıda aday çıkar…

Bu süreçte, Ak Parti, CHP, MHP ve İyi Parti'den kimlerin, hangi sıradan aday adayı olacağı şeklindeki tahminler de siyaset kulislerinin birinci gündem maddesini oluşturuyor.

Ak Parti'de adaylık için tahmin edilen isimler yanında, seçim bölgeleri bakımından "sıralama" tahminleri de yapılıyor.

Bilindiği gibi, kesin kural olmasa da, siyasi partiler Zonguldak'ı üç seçim bölgesi olarak değerlendiriyor.

Merkez, Vadi ve Ereğli-Alaplı seçim bölgeleri…

Genel eğilim bu şekilde…

Haziran 2023 genel seçimlerinde Ak Parti'nin Zonguldak "birinci sıra "milletvekili adayının Merkez'den gösterileceği bellidir.

Ahmet olur, Mehmet olur…

Ancak, Merkez'den olur.

İkinci sıra konusunda ise rivayet muhteliftir.

Vadi mi, Ereğli-Alaplı bölgesi mi?..

Esasen, genel seçimlerde Ereğli-Alaplı bölgesinin "üvey evlat" muamelesi gördüğü söylenir ama, bu biraz da bütün siyasi partiler bakımından gösterilecek adayların "seçilme" şansına bağlı…

Bu, sadece Çaycuma-Ereğli rekabetinden ibaret değil…

Vadi bölgesinden gösterilecek bir aday, sadece Çaycuma'ya değil, Devrek ve Gökçebey'e de hitap eder.

Elbette bu durum, daha çok "adaya" bağlıdır.

Bölgede hiç kimsenin tanımadığı, toplumda karşılığı bulunmayan Sarı Çizmeli Mehmet Efendi'yi aday gösterirseniz, 10 tane vadi olsa yine seçimi kaybedersiniz.

Önemli olan Vadi bölgesinden seçilebilecek, Çaycuma ile birlikte Devrek, Gökçebey ve bu ilçelerimizin belde ve köylerinde de etkili olabilecek, toplumun tanıdığı, güven duyduğu bir adayla yola çıkabilmek…

Ak Parti'nin bunu sağlayabilecek potansiyel adayları var mı, var…

Ak Parti, Vadi bölgesinden ikinci sıra adaylığı için doğru tercih kullanırsa, bunun il genelindeki oy toplamı bakımından diğer bölgelere de yansıyıp, seçim sonuçlarında etkili olacağı açıktır.

Ereğli ve Alaplı ilçelerimiz, elbette siyasette ve milletvekili adaylıklarında hak ettiği yeri bulmalıdır ama, şu anda Ak Parti bakımından partiyi taşıyacak ve seçim başarısına ulaştıracak isimler ortalıkta gözükmüyor.

Ak Parti Ereğli İlçe Başkanı Saffer Bozkurt'un geçen seçimde aday gösterilmeyişi nedeniyle " CHP'ye çalıştığı" yönündeki yoğun tartışmalarla birlikte, ilçe başkanı olduktan sonra topluma tepeden bakan tavrı da yoğun tartışma konusu oluyor.

Saffet Bozkurt ve adaylık için adı geçen birkaç kişinin daha kesinlikle Ak Parti'ye seçim kazandıramayacağı görüşü hakim olduğundan, ikinci sıra adayının Vadi bölgesinden gösterilmesi siyasi mantığa daha uygun geliyor.

Ola ki, Ereğli-Alaplı bölgesinden, toplumda siyasi karşılık bulacak, Ak Parti'nin kayıp oylarını geri getirecek bir aday çıkarsa eğer, o zaman yeni bir değerlendirme yapmak gerekebilir.

Aksi halde, her seçimde temcid pilavı gibi ortaya çıkan eskimiş ve siyaseten tartışmalı isimlerle olacak iş değil bu…