Amelebirliği Yönetim Kurulu'nun, Gelik ve Merkez şubelerini kapattığı yönündeki "asılsız" iddialar ve bu iddialara yönelik açıklamalar sonrasında Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel tarafından yapılan basın açıklaması konuyu tüm detayları ve teknik ayrıntıları ile açıklıyor.

Elbette anlamak isteyenlere…

Bu açıklama kapsamında, Gelik ve Merkez şubelerinin kapatılmasının söz konusu olmadığı, bu şubelerdeki işçi temsilciliklerinin görevlerine devam ettiği, yönetim kurulu üyeliklerinde azalmaya gidilmesinin bir önceki Danışma Kurulu'nda bizzat Amelebirliği üyeleri, yani maden işçileri tarafından teklif edildiğini, konuyla ilgili çalışma yapmak üzere komisyon kurulduğu, komisyon raporunun ardından Amelebirliği Yönetim Kurulu gündemine geldiği ve işçi üyelerin de aynı doğrultuda talepte bulunduğu anlaşılıyor.

Açıkçası, Gelik ve Merkez şubeleri yerli yerinde duruyor.

Bu kararın, Amelebirliği üyelerine, yani aynı zamanda GMİS üyesi olan maden işçilerine sağladığı katkılara gelince…

Amelebirliği Yönetim Kurulu'nda 5 üyenin azaltılması ile sağlanan tasarruf ile üyelerin son yardımlarının yüzde 50 oranında, sosyal yardımların ise yüzde 70 oranında arttırılması sağlanacak.

Ayrıca, sosyal yardımların geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi yönünde çalışmalar da var.

Demek ki neymiş !..

Bu karar, Amelebirliği üyelerinin, yani aynı zamanda GMİS üyesi olan maden işçilerinin aleyhine değil, aksine tamamen lehine, üyeleri düşünen, üyelerine daha çok ekonomik katkı sağlamayı hedefleyen bir karar…

Amelebirliği Başkanı Şenol Yücel, bunu çok güzel açıkladı…

Elbette anlayanlara…

Ya da anlamak isteyenlere…

*

Şimdi bir örnek verelim…

Amelebirliği yönetim Kurulu'nda üye sayısının 15'ten 10'a düşürülmesinin asıl gerekçeleri arasında üye sayısının üçte iki oranında azalması da var.

Bilindiği gibi GMİS Merkez Yönetim Kurulu önceki yıllarda 7 üyeden oluşuyordu, daha sonra üye sayısının hızla azalması nedeniyle bu sayı 7'den 5'e düşürüldü.

O zaman da birileri çıkıp, " GMİS iki şubeyi kapatıyor " diyebilirdi.

Ancak, şimdi " Amelebirliği Gelik ve Merkez şubelerini kapatıyor" teranesi ne kadar yanlışsa, bu da o kadar yanlış olurdu.

GMİS Genel Başkanı Hakan Yeşil'in konuyu bu açıdan da değerlendirmesinde fayda var.

*

Oturma eylemine gelince…

Aman dikkat !

Bu iş bir anda provakasyona dönüşebilir, en başta GMİS yöneticilerinin buna engel olması gerekir.

Yüzde yüz Amelebirliği üyelerinin faydasına olacak bir kararı, böyle gerçeği yansıtmayan, maden işçilerimizi ve kamuoyunu yanıltıcı bilgilerle "eyleme" dönüştürmek isteyenlere fırsat verilmesin.

Cumhuriyetimizin ilk sosyal yardım kuruluşu ve tarihi geçmişi ile ilimizin "öz" kuruluşu halindeki Amelebirliğini, üstelik böylesine asılsız ve haksız iddialarla yıpratmaya çalışmak kimseye fayda sağlamaz.

Bunu herkesten önce GMİS yönetim kademelerinin bilmesi gerekiyor.

Erhan ÇAKMAK