Yaklaşık 10 gün önce yayınlanan “ Maden Teknik Lisesi “ başlıklı yazımız duyarlı çevreler tarafından olumlu karşılandı, önemli isimler konuyu bizzat takip etti, eğer yanılmıyorsam konu Sayın Valimize de intikal ettirildi.

Ancak bu konu Cuma günü ilimizi ziyaret edecek olan Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr. Mahmut Özer tarafından, Bakan Yardımcılığı döneminde bizden çok önce düşünülmüş, hatta protokolü dahi imzalanmış…

Milli Eğitim Bakanlığı Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Mahmut Özer ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mithat Cansız tarafından imzalanan “ Mesleki ve Teknik Eğitimi Geliştirme İş Birliği Protokolü” , TTK Genel Müdürlüğüne gönderilmiş ve gereğinin yapılması istenmiş…

Ayrıca bu eğitimin verilmesi istenen okullar da ek liste ile gönderilmiş…

Protokol 16 Ağustos 2017 tarihinde imzalanmış…

*

Şimdi de bizim 23 Ocak 2022 tarihinde yayınlanan “ Maden Teknik Lisesi” başlıklı yazımızdan bir bölüm aktaralım…

“ Zonguldak’ta “ Maden Teknik Lisesi “ kurulmasına ilişkin bir görüş ortaya atıldı… 

Olur mu, olur… 

Hem de çok güzel olur. 

Esasen “ilk’lerin şehri” Zonguldak’ta, Cumhuriyet tarihimizin “ilk üniversitesi” olarak kabul edilen “ Yüksek Maden Mektebi” bu fikrin temelini oluşturuyor. 

Daha sonra Endüstri Meslek Lisesi’ne ve daha sonra teknik liseye dönüştürülen Yüksek Maden Mektebi, günümüzde BEÜ Mühendislik Fakültesi, Maden Mühendisliği Bölümü olarak eğitim ve öğretim veriyor. 

Ancak, ortaöğretim düzeyinde kalifiye eleman yetiştirecek bir eğitim kurumumuz yok… 

Bir madencilik şehrinde böyle bir eğitim kurumunun olmayışı büyük eksiklik olarak görülmelidir. 

TTK’ya ve özel sektör madencilik işletmelerine “ara elaman” yetiştirecek böyle bir okulun hizmete açılması, üretim ve istihdam açısından büyük önem taşıyor. 

*

Peki, böyle bir okulun Zonguldak’a kazandırılmasını kimler sağlayabilir ?.. 

Bunu sağlayabilecek başlıca üç kurum var… 

TTK, GMİS ve Amelebirliği… 

TTK Genel Müdürlüğü kuruma kalifiye eleman kazandıracak ve “ara eleman” eksikliğini giderecek böyle bir projeye finansal destek sağlayabilir. Bütçesinin önemli bir kısmını “yatırımlara” ayırması gereken Amelebirliği’nin ve madencilik sektörünün en önemli temsilcisi durumundaki Genel Maden İşçileri Sendikası’nın böyle bir projeye onay verip, finansal destek vermesi eşyanın tabiatına uygun olacaktır. 

Amelebirliği, bütçesi ve özkaynakları “trilyonlarla” ifade edilen bir kuruluş… 

GMİS, bu dönemde son yılların en büyük tasarrufunu sağlamış durumda… 

GMİS’in şu anda yaklaşık 25 milyon lira nakit fazlası bulunuyor. 

Her üç kurumun kendi olanaklarını birleştirmek suretiyle “iş garantili” bir maden teknik lisesinin hizmete açılmasını sağlamaları halinde, maden işçilerinin parası “maden işçilerine” harcanmış olacağı gibi, buradan yetişmiş olan teknik elemanlar vasıtası ile üretimin artması da sağlanmış olacaktır. 

Her yıl TTK’dan emekli olan maden işçileri yerine bu okuldan mezun olan öğrencilerin işe alınması suretiyle “iş garantisi” sağlamak da olasıdır.”

*

Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr. Mahmut Özer Cuma günü Zonguldak’ta olacak…

Eski rektörümüz Sayın Mahmut Özer’in mesleki ve teknik eğitime ne denli önem verdiğini biliyoruz.

Dolayısı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında 2017 yılında imzalanan protokol yürürlükte olduğuna göre, yukarıda adı geçen kurumlar da devreye sokulmak suretiyle ilimize bu alanlarda eğitim-öğretim verecek bir Teknik Meslek Lisesi kazandırılması veya protokolün ek listesinde belirtilen okullarda bu eğitimin verilmesi Sayın Özer’in talimatı ile gerçekleşebilir.

Bu konuda Sayın Valimiz Mustafa Tutulmaz’ın da hassasiyet göstereceği açıktır.

Cumartesi günü ilimizi ziyaret edecek olan Sayın Cumhurbaşkanımızdan müjdeli haberler bekleniyor.

Milli Eğitim Bakanımız da “ Teknik Meslek Lisesi” müjdesi verirse çok iyi olacak.

Erhan ÇAKMAK