Çağrı Mert Bakırcı kimdir?

4 Temmuz 1990 yılında Ankara'da doğan Çağrı Mert Bakırcı, ilkokul ve ortaokul eğitimini TED Ankara Koleji'nde tamamladı. Lise eğitimini Çankaya Milli Piyango Anadolu Lisesi'nde aldı. 2013 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü'nü başarıyla tamamladı. Üniversite eğitiminden sonra Texas Tech Üniversitesi'nde doktora yapmaya başladı ve bu aynı okulda asistanlık yapmaya başladı. Makine mühendisliği alanındaki çalışmaları sırasında Biyoloji Bölümü'nden de yan dalını tamamladı.

Çağrı Mert Bakırcı’nın çalışmaları

Evrim Ağacı'nın kurucusu ve yöneticisi olan Çağrı Mert Bakırcı, aynı zamanda popüler bilim yazarı ve sunucusudur. 5 Kasım 2010'da, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Biyoloji ve Genetik Topluluğu (BİYOGEN) bünyesinde Evrim Ağacı adını taşıyan bir inisiyatifi başlattı. Evrim Ağacı, Türkiye'nin önde gelen evrimsel biyoloji ve popüler bilim oluşumlarından biri olarak Bakırcı'nın liderliğindeki çalışmalarını sürdürmektedir. ODTÜ'den mezun olduktan sonra doktorasını Texas Tech Üniversitesi'nde tamamlamıştır. Doktora araştırma alanları arasında evrimsel robotik, yapay zeka ve teorik/matematiksel evrim bulunmaktadır. Bakırcı, Evrim Ağacı çatısı altında şimdiye kadar 500'den fazla bilimsel makale ve 4000'den fazla popüler bilim içeriği yayınlamıştır.

Evrim Ağacı nedir?

Evrim Ağacı, Çağrı Mert Bakırcı liderliğinde, 5 Kasım 2010'da Orta Doğu Teknik Üniversitesi "Biyoloji ve Genetik Kulübü" üyeleri tarafından kurulan bir oluşumdur. Kurucuları arasında Babür Erdem ve Güngör Budak da bulunmaktadır. Evrim Ağacı'nın ilk yıllarında, ODTÜ öğrencileri ve akademisyenler, organizasyonun büyümesine önemli katkılarda bulundular. Günümüzde, merkezi Teksas'ta bulunan ve Türkçe konuşan topluluklara yönelik çeşitli bilimsel içerikler üreten bir popüler bilim kuruluşu olarak faaliyet göstermektedir. 2020 yılı itibarıyla yönetim kadrosunda Ashlee Lane Bakırcı-Taylor ve Eyüp Akman gibi isimler bulunmaktadır.

Evrim Ağacı'nın resmi internet sitesi olan evrimagaci.org, Alexa sıralamasına göre Türkiye'de en fazla ziyaret edilen web siteleri arasında yer almıştır. Çalışmaları, Avrupa Evrimsel Biyoloji Cemiyeti tarafından belli aralıklarla maddi ve akademik destek sağlayarak desteklenmektedir. Evrim Ağacı, 1 Haziran 2016 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 2015-44893 marka numarasıyla resmi olarak tescil edilmiştir. Ayrıca, 23 Şubat 2018 itibarıyla Amerika Birleşik Devletleri'nin Teksas eyaletinde "Tree of Evolution" markası ve şirket olarak faaliyet göstermektedir.

Editör: Mert Toruk