Bilindiği gibi Hükümetçe alınan ekonomik önlemler kapsamında vatandaşlarımızın ellerinde bulunan ve “yastık altı” tabir edilen altınların ekonomiye kazandırılması amacı ile gerekli yasal düzenleme yapıldı, bu çerçevede bankalarda “kur garantili” mevduat hesabı açılması da yürürlüğe girdi.

Elbette vatandaşlarımızla birlikte bankacılık ve kuyumculuk sektörlerini de yakından ilgilendiren bu çok önemli yasal düzenlemenin pek çok ayrıntısı bulunuyor.

Bu konuda vatandaşlarımızın anlayacağı şekilde bilgilendirme yapılması gerektiği aşikar…

Konunun muhatapları arasında ellerinde az veya çok altın birikimi bulunan vatandaşlarımız, bankalar ve sarraflar var.

Bütün çağların “en güvenli” yatırım aracı olarak görülen altının, böyle bir yasal düzenleme sayesinde borsadaki doğal artışın yanında, bankalardaki mevduat hesapları ile “ artı “ değer kazanması elbette hem milli ekonomiye, hem de mevduat sahiplerinin bireysel ekonomisine katkıları bakımından önemli ve isabetli bir düzenleme….

*

Bu yasal düzenleme, konusunun muhataplarından biri olan sarraflara (kuyumcu esnafına) ne getiriyor, kuyumcu esnafı bu düzenlemeden nasıl etkilenecek?.. 

Sayın Çelik, üyeleri nezdinde gerekli bilgilendirmeyi yaptı mı, yasal düzenlemeyle ilgili kuyumcu esnafını bağlayıcı hükümler var mı, kuyumcuların anılan yasal düzenlemeye bakış açısı nedir ve benzeri soruların da Dernek Başkanı Çetin Çelik tarafından yanıtlanması gerekiyor.

*

Bilindiği gibi ilimizde yerleşmiş ve ciddi bir sarraflık kültürü mevcuttur.

Özellikle Ulu Cami Pasajı, kuyumculuk sektörünün merkezi durumundadır. Emral Çarşısı ve şehrimizin çeşitli mevkilerinde de kuyumcu esnafı sektörün temsilciliğini yapmaktadır.

İlk bakışta anılan yasal düzenlemenin kuyumcuların iş hacmini azaltacağını düşünenler olabilir.

Aksine, bu yasal düzenleme, yani bankalarda kur garantili altın mevduat hesabı açılmasına olanak sağlanması, kuyumcu esnafının özellikle “yatırım değeri yüksek” altın satışlarının katlanarak artmasına neden olabilir.

Bu yasanın olumlu etkileri görülmeye başlandığında, vatandaşlarımızın bankalarda mevduat hesaplarına dönüştürmek üzere kuyumculara akın etmesi kuvvetle muhtemeldir.

Bu nedenle Zonguldak Kuyumcular Derneği Başkanı Çetin Çelik’in, anılan yasal düzenlemeyle ilgili kuyumcu bakış açısını deklere etmesinde fayda var.

Bize göre, altın mevduat hesabını içeren yasal düzenleme ile :

1- Milli ekonomi kazanır…

2- Vatandaşlar kazanır…

3- Kuyumcular kazanır

Biz, kendi görüşümüzü bu şekilde açıklamış olalım.

Bakalım, Dernek Başkanı Çetin Çelik ne diyecek?..

Erhan ÇAKMAK