Ereğli ile ilgili konularda özel bir hassasiyet gösteren CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş, Gazi Alemdar Gemisi'ne istiklal madalyası verilmesine ilişkin yasa teklifinin ardından, " Ereğli'nin endüstriyel mirasına sahip çıkılmasını talep eden ve bu kapsamda, Ereğli Lokomotif Bakım ve Onarım İşliği'nin akibetini sorgulayan bir soru önergesi verdi.

Son derece özenli ve ayrıntılı olarak hazırlanmış soru önergesi, aynı zamanda Zonguldak'ın "demiryolundan kömüre giden" gerçek hikayesini de anlatıyor.

Sayın Demirtaş'ın söylediği gibi. Zonguldak bir endüstri kentidir, kömür ocakları, demir-çelik fabrikaları, elektrik santralı, maden makineleri fabrikaları, demiryolları, lavuarları, kok fabrikaları ile ülke kalkınmasına lokomotif olmuş tam bir sanayi kenti…

Kadrini kıymetini bilene…

*

Sayın Demirtaş'ın soru önergesine konu ettiği "Lokomotif Bakım ve Onarım İşliği " elbette ilimizin endüstriyel miraslarından biridir. Çünkü, Zonguldak demek, aynı zamanda "demiryolu kültürü " demektir.

Bizim kuşağımız bu kültürü yakından tanıma ve yaşama fırsatına sahip oldu.

Buharlı lokomotifler, banliyö trenleri, posta trenleri, ardından "motorlu" trenler olarak tanımlanan dizel lokomotifler, mavi trenler ve saire…

Dünden bugüne insan hikayeleri ile dopdolu Zonguldak İstasyonu, Çatalağzı İstasyonu, ara istasyonlar, hale il merkezinde şehrin içinden geçen kömür yüklü vagonlar, bu şehrin demiryolu kültürü ile haşır neşir olmasını sağladı.

CHP Zonguldak Milletvekili Ünal Demirtaş'ın akibetini sorduğu Ereğli Lokomotif Bakım ve Onarım İşliği de bu kültürün çok önemli bir parçasını oluşturuyor.

Umuyoruz ki, bu endüstri mirasının heba olup gitmesine neden olacak bir karar alınmamıştır.

*

Ünal Demirtaş'ın, Ereğli konusundaki hassasiyetlerinden biri de kuşkusuz Gazi Alemdar Gemisi…

Sayın Demirtaş, Kurtuluş Savaşı'nın ilk ve tek deniz zaferini kazanan Gazi Alemdar Gemisi'ne istiklal madalyası verilmesi için yasa teklifi hazırladı.

Anılan yasa teklifi CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz ile birlikte Ak Parti Zonguldak milletvekilleri Polat Türkmen, Ahmet Çolakoğlu ve Hamdi Uçar tarafından da imzalandı.

Zonguldak adına önemli bir mutabakat sağlanan bu yasa teklifi her nedense hala TBMM Genel Kurulu'na gelip yasalaşmadı.

Demirtaş her vesile ile gündeme getirdi, biz de elimizden geldiğince köşe yazılarımızda yer verip, hatırlatmak istedik.

Kurtuluş Savaşı'nda, Ereğli halkı ile birlikte Kuvayi Milliye'ye katılıp, vatan savunmasında yer alan kahraman Türk gemisi…

Gazi Alemdar, Gazi Meclis'ten bu yasanın bir an önce çıkmasını bekliyor.

CHP'nin sağlam adayları

Seçim süreci hızlandı, tüm siyasi partilerde olduğu gibi CHP'de de milletvekili aday adayları ortaya çıkmaya başladı.

CHP Çaycuma İlçe Başkanı Şeref Köktürk ve CHP Ereğli İlçe Başkanı Eylem Ertuğrul aday adaylıklarını açıkladı.

Daha pek çok aday adayı çıkabilir ama, bize göre CHP'nin ilk iki sırası "kapalı" durumda…

CHP Zonguldak milletvekilleri Ünal Demirtaş ve Deniz Yavuzyılmaz, aynı zamanda CHP'nin sağlam adaylarıdır.

CHP'nin yeni aday adayları üçüncü sıra için yarışabilir.

Başka alternatif görünmüyor.