Daha önce Zonguldak Belediye Başkanı Dr. Ömer Selim Alan tarafından iptal edilen asfalt ihalesinin Kurban Bayramı sonrasında yapılacağı belirtiliyor.

Yapılsın elbette...

Zonguldak’ın köstebek yuvasına dönmüş yolları asfaltsız kalacak değil...

Ancak “rekabet koşullarının oluşmadığı” gerekçesi ile bir önceki asfalt ihalesini iptal eden Başkan Selim Alan’ın aynı hassasiyeti yeniden göstermesi de gerekiyor.

Rekabet koşullarının oluşması elzemdir.

Bu koşullar oluştuğunda hem fiyat düşer, hem de kalite yükselir.

Üstelik geçmiş yıllarda bu asfalt ihalesinden belediyelerimizin, dolayısı ile halkımızın çok fazla zarar gördüğünü de hatırlatmak gerekiyor.

Zonguldak Soğuksu Mevkii ile Kozlu’da yolları “çürük asfalt” ile kaplayan firmanın, belediyelerimizi yüzbinlerce lira zarara soktuğu henüz unutulmadı.

O zamanda ( Zonguldak Belediye Başkanı Secaattin Gonca, Kozlu Belediye Başkanı Ali Bektaş) yollara dökülen asfaltlar birkaç ay gibi kısa bir sürede tuzla-buz olmuş, asfaltın asıl maddesi eksik kullanıldığından kısa sürede parça parça dökülmüş, yollarımız eskisinden beter olmuştu.

O halde....

Sütten ağzımız yandığına göre, yoğurdu üfleyerek yemek gerektiği aşikar...

***

Sadece asfalt ihalesine değil, ihaleyi kazanan firmanın işe başlamasından itibaren her aşamada kontrol edilmesi de gerekiyor. 

Asfaltın niteliği uygun mu değil mi, yollarımız şartnamede veya sözleşmede öngörülen ölçüde asfaltla kaplanıyor mu, kaplanmıyor mu, ihaleyi alan firma işi zamanında ve şartnameye uygun yapıyor mu yapmıyor mu?..

Belediyelerimizin çar-çur edecek, sokağa dökecek paraları olmadığına göre, hizmetin öngörüldüğü şekilde gerçekleşmesi için mutlaka “kontrol mekanizmasının” işletilmesi, gerekirse kontrol edenlerin de kontrol edilmesi, dökülen asfalttan numuneler alınması, asfalt dökülen yollarda ölçümler yapılması ve benzeri önlemlerin mutlaka alınması gerekiyor.

Duyuyoruz, işitiyoruz...

Birçok yerde, birçok belediye başkanı “yetim hakkından” söz ediyor.

Bizden söylemesi...

Yetim hakkı korunursa, işte böyle korunur.