Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) taban delege seçimleri 1 Ekim"de başlayacak…

Bu seçimlerin "merkez üssünü " Kozlu üretim bölgesi olarak görmek gerekiyor…

Bilindiği gibi, GMİS Genel Merkez yönetimine Kozlu'dan seçilen Hüseyin Kolçak'ın vefatı üzerine, Kozlu bölgesi sendikanın genel merkezinde temsil bakımından boşlukta kaldı.

TTK'nın üçüncü büyük üretim bölgesi olan Kozlu'da şimdi bu boşluğu gidermek üzere bir seçim yarışı yaşanıyor.

Adayların nefes alacak halleri yok, seçim zamanı çok yaklaştığından 7 gün 24 saat seçim çalışması yapılıyor, bölgedeki üretim işçileri vardiya saatlerinde ziyaret ediliyor, lüst üste toplantılar ve kulisler gerçekleştiriliyor.

Peki, bu seçim kim kazanacak…

Bir tarafta Yener Aslanboga ve Dursun Başbakıcı, diğer tarafta Soner Susam ve Muhammed Ardıç var…

Elbette yönetimleri ile birlikte…

Soner Susam ve ekibinin pek fazla sesi sedası çıkmıyor, bu durum seçimlere ilişkin özgüven eksikliğinden mi kaynaklanıyor, yoksa bu ekibin seçim stratejisi böyle mi oluşuyor, bu konuda rivayet muhteliftir.

GMİS Genel Merkez Adayı Yener Aslanboga ve ekibine gelince…

Onların da nefes alacak vakitleri yok, ekip halinde harıl-gürül çalışıyorlar, şu durum net olarak anlaşılıyor ki, bölgedei madencilerden de büyük ilgi ve destek görüyorlar.

Yener Aslanboga, taban delege seçimleri nedeniyle maden işçilerine hitaben bir açıklama yaptı…

Kimseye sataşmadan, kimseyi kırıp dökmeden, seçime ciddiyet ve nezaket katan çok önemli bir hitap, çok güzel bir açıklama…

Birkaç cümlesini aktaralım…

" Değerli madenci kardeşlerim,

Sendikamızın 6 Ekim'de yapılacak taban delege seçimleri nedeniyle, maden işçilerimizi en iyi şekilde temsil edebilmek adına ekip arkadaşlarımla birlikte yola çıktık.

Bu yolda desteğinize güveniyoruz.

Madencilik dünyanın en zor işidir, özellikle Zonguldak maden havzasında derin madencilik yapıldığından, çok daha zor koşullarda, binbir emekle, cesaretle, alın terimizle çalışıyoruz, üretiyoruz. Bu uğurda geçmişten bu yana 5 bin maden şehidi verdik, kimi zaman göçükte birlikte kaldık, kimi zaman grizuda birlikte yandık, göçük altındayken de, grizuda yanarken de, hep birbirimize sarıldık.

Bu vesile ile tüm maden şehitlerimize bir kez daha Cenab-ı Allah'tan rahmet diliyorum, mekanları Cennet olsun, Cenab-ı Allah, bir daha böyle kazalar göstermesin, madencimiz zeval görmesin.

Değerli kardeşlerim,

Bizi tanıyorsunuz, tabandan geliyoruz, maden ocaklarından, üretimden geliyoruz. Madencinin derdini-tasasını, hakkını-hukukunu en iyi biz bililyoruz.

Dünyanın en helal parasını kazanan madenci kardeşlerimizin hakkını-hukukunu en iyi şekilde savunacağımıza, madencilerimizi sendikamızda en iyi şekilde temsil edeceğimize söz veriyoruz.

Bizlere görev verdiğniiz takdirde yine biz hep yanınızda olacağız, yine üretim alanlarında, baca ağızlarında sizlerin taleplerini, beklentilerini dinleyeceğiz, eğer burada bir madenci kardeşimize haksızlık yapılırsa bunu tüm madencilerimize yapılmış haksızlık sayacağız, maden işçilerimizin maaş, ücret, özlük hakları ve sosyal haklarının en üst seviyeye çıkarılması yolunda sonuna kadar mücadele edeceğiz.

6 Ekim'de yapılacak taban delege seçimlerinin saygı ve hoşgörü ve demokratik kurallar içinde geçmesini diliyor, aday olan diğer ekibe de başarı dileklerimi iletiyor, maden işçilerimiz iradesine güveniyoruz."

Yener Aslanboga'nın, Kozlu'daki maden işçilerine hitap eden açıklamasından, çok anlamlı bir bölümü tekrar edelim…

"……. Alın terimizle çalışıyoruz, üretiyoruz. Bu uğurda geçmişten bu yana 5 bin maden şehidi verdik, kimi zaman göçükte birlikte kaldık, kimi zaman grizuda birlikte yandık, göçük altındayken de, grizuda yanarken de hep birbirimize sarıldık"

Bundan daha anlamlı bir birlik-beraberlik mesajı verilemezdi doğrusu…

*

GMİS Kozlu taban delege seçimlerini kim kazanacak ?..

Sandıktan ne çıkacağı pek belli olmaz, bu nedenle "rehavete" kapılmadan, ciddiyetle, belli bir disiplin içinde çalışmak, çok çalışmak gerekiyor.

Sonuçta iki taraf da kazanmak için çaba gösteriyor.

Yalçın Aslanboga ve ekibinin şansı, üretimin tam içinden gelmeleri, maden işçileri arasında güven duygusunu sağlamış olmaları, Kozlu Şube Başkanlığı Adayı Dursun Başbakıcı ve yönetimdeki arkadaşlarının bölgedeki maden işçileri arasında çok iyi tanınmaları bu ekibin " artı"sını oluşturuyor.

Gerisi maden işçisinin iradesine bağlı…

Sandıktan kimin çıkacağı 6 Ekim'de belli olacak.