Enerji Bir-Sen Zonguldak Şube Başkanı Sedat Güngör ile Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şube Başkanı Çağlar Öztürk arasındaki tartışmanın dışında, MMO'nun kurumsal kimliği ile ilgili bir tartışma açalım.

Sayın Güngör ve Sayın Öztürk kendilerini ifade edecek bilgi ve yeteneğe sahip olduklarından, biz konuyu son dönemlerde MMO'nun konukları tarafından yapılan açıklamalar ve son Kömür Kongresi'nde Yürütme Kurulu Başkanı'nın söylediklerinden yola çıkarak bir değerlendirme yapmaya çalışalım.

---

Evet, doğrudur…

Meslek odaları "kamu kurumu niteliğinde " kurumlar arasında yer alır.

Dolayısı ile bu kurumları yönetenlerin de "kamu görevlisi " oldukları açıktır.

Şimdi az-biraz geçmişe dönelim…

Yakın geçmişte, MMO Zonguldak Şubesi'nden zehir zemberek bir açıklama yapan MMO Genel Başkanı Ayhan Yüksel ülkemizi ve ilimizi yönetenleri "karanlık güçler " olarak tanımladı.

O tarihte biz kendisine "karanlık güçlerin" olduğu bir ülkede böyle alenen bu kelimeyi kullanamayacağını hatırlattık ama, MMO yönetimi aynı minvalde devam etti.

Yine bir süre sonra bir "kamu kurumu" olan MMO'ya davet ettikleri bayan gazeteci, milletin oyu ile göreve gelmiş olan hükümete atfen, "Onlar gitmeyecek, onları biz göndereceğiz" şeklinde yoruma açık ifadeler kullandı.

Şimdi şöyle bir soru soralım…

Bir kamu kurumunda, kamu yöneticileri tarafından davet edilen konuklara "mesleki" konular dışında, tamamen siyasi, üstelik son derece marjinal açıklamalar yapılmasına nasıl izin veriliyor?..

Burası kamu kurumu mu, siyaset kurumu mu?..

---

Şimdi de "kömür kongresine" geri dönelim…

Kongrenin Yürütme Kurulu Başkanı Prof.Dr. Sait Kızgut evlere şenlik bir açıklama yaptı…

Özetle, rödövans işletmelerinin üretime bir katkı sağlamadığını, iş güvenliği ve çevre sağlığı bakımından sakıncalar oluşturduğunu söyledi.

Hani, derler ki :

Dam üstünde saksağan vur beline kazmayı !..

Böylesine absürd bir açıklamayı, üstelik bir kömür kongresinde, üstelik prof. ünvanlı birinin ağzından duymak "neyin kongresinin" yapıldığını uzun uzun düşündürdü doğrusu…

O halde biz hatırlatalım…

Zonguldaklı rödövans işletmeleri, TTK'nın terk ettiği atıl alanlarda üretim gerçekleştirip ekonomiye kazandırması, bu işletmelerde binlerce maden işçisine ekmek kapıları açması bir bir yana, şu anda TTK'nın yıllık kömür üretimine eşdeğer kömür üretiyor.

Ayrıca Zonguldak'ta bulunan rödövans işletmelerinde iş sağlığı ve işgüvenliği önlemlerinin en üst düzeyde alındığını, çevresel önlemlerin en üst düzeyde alındığını, hatta bu sahaların erozyondan korunması için çeşitli altyapı çalışmalarının yapıldığını da hatırlatmak gerekiyor.

Bu işler öyle "önyargılı" yaklaşımlarla kürsüye çıkıp konuşmaya benzemez.

Kömür üretmek emek ister, yürek ister…

Bu emek ve yürek de Zonguldaklı rödövans işletmecilerinde fazlasıyla var.