Çaycuma Belediyesi'nin kendisine ait ÇAYBEL şirketi aracılığı ile Sofular Mahallesi'nde Sofia Grup isimli firmaya inşa ettirdiği Sofia Evleri üzerinden karşılıklı tartışmalar devam ediyor.

Site sakinleri sitenin altyapısının tamamlanmadığını ve yolunun olmadığını iddia ederken, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı kanuyla ilgili haberleri "karalama kampanyası" olarak nitelendiriyor.

Daha sonra yaptığı açıklamada, siteye giden servis yolunun rehabilite edileleceğini açıklayan Bülent Kantarcı, eleştirilen kasıtlı olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili ilk açıklamayı, MHP Çaycuma İlçe Başkanı Mustafa Kaplan yapmış ve site sakinlerinin yol sorununu gündeme getirmişti.

Ardından, Bülent Kantarcı'nın karşı açıklamasına site sakinlerinden yanıt geldi.

Sofia Evleri'nde mülkiyet sahibi olan site sakinlerinden birisi çıktı elinde evraklarla, tapularla, belgelerle zehir zemberek açıklama yapıp, Bülent Kantarcı'yı "yalan söylemekle " suçladı.

Sofia Evleri'den basına yansıyan haberlerde, sitenin zemin katlarında ineklerin "ikamet" ettiği açıkça görülüyordu.

Konuyu özetlemeye çalıştık ama, bu tartışma bir süre daha devam edecek gibi görünüyor.

*

Biz, yine sitenin ismi üzerinde takıldık kaldık…

Sofia ( Sophia ) Evleri…

Sofular Mahallesi'nde Sofia Evleri…

Türk Mahallesi'nde Yunanca kökenli isim…

Uydu mu, uymadı mı?..

Bunu, Bülent Kantarcı'ya, ya da Çaycuma Belediyesi'nin bir çok tartışmaya konu olan ÇAYBEL şirketinin yöneticilerine sormak gerekiyor.

*

Sözümüz, Safia Grup isimli firmaya değil…

Daha önceki yazımızda da belirtiğimiz gibi anılan şirket devletten izin almış, yasal statüde çalışan bir kuruluş…

Dolayısı ile bu isim şirketin kendi tercihidir, buna bir diyecek yok…

Ancak, kamu (belediye) eliyle inşa edilen bir siteye, Çaycuma ilçemizin özelliklerini taşıyan çok güzel isimlerden birini vermek isabetli olacaktı.

Sofular Mahallesi'ne, Sofia Evleri…

Oldu mu, olmadı mı?..

Uydu mu, uymadı mı?..

Bülent Kantarcı veya ÇAYBEL yöneticilerinin bu soruya makul ve mantıklı yanıt vermesi bekleniyor.

Tersaneler sanayi çöplüğüne dönmesin

Ereğli'deki bir tersanede hurdaya çıkmış gemilerin söküldüğüne ilişkin haberler, özellikle çevreye duyarlı vatandaşlar ve çevreci kuruluşlar tarafından tepkiyle karşılandı.

İlgililer biliyor ki, gemi söküm tesisleri bulunduğu alanı sanayi çöplüğüne çevirir, yoğun çevre kirliliğine neden olur, insan, doğa ve çevre sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri vardır.

Bilmeyenler için söyleyelim…

Kilimli Alacaağzı Mevkii"nde kurulmak istenen gemi söküm tesisi, ilçe halkının yoğun tepkisi ve itirazları üzerine iptal edilmişti.

Ereğli'de de, siyasetçilerin, kamu yöneticilerinin ve vatandaşların ilçeyi "sanayi çöplüğüne" çevirecek bu girişime karşı çıkması gerekiyor.

Ereğli tersanelerinin "gemi söküm tesisi" değil, "gemi üretim tesisi" olarak yeniden hizmete açılması ilçenin sosyo-ekonomik hayatına çok şey katacaktır.

Yetkililerin bunun bilincinde olmasında fayda var.