İlimizde, Vali Tutulmaz başkanlığında, Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı yapıldı.

Polisevi'nde düzenlenen çalıştaya Vali Mustafa Tutulmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan , İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Komutanı Albay Cezmi Yalınkılıç, Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Hakkı Özölçer, İl Sağlık Müdürü Ertuğrul Güner, daire müdürleri, uzmanlar ve davetliler katıldı.

Gençlerimizin ve ülkemizin geleceği bakımından çok önemli bir çalıştay…

Madde bağımlılığı özellikle genç kuşaklarla birlikte tüm toplumu tehdit eden bir tehlike olduğu kadar, milli güvenliğimizi tehdit eden bir tehlike olarak da tanımlanıyor.

Madde bağımlılığının yaygın olduğu, uyuşmuş, dejenere olmuş bir toplum düşünelim.

Böyle bir toplum, milli güvenlik bakımından da zafiyete düşmez mi?..

*

Yaklaşık 20 yıl önce Yeni Adım Gazetesi’nde, “ Okullarımızı bekleyen büyük tehlike - EXTACY “ başlıklı bir haber yayınladım.

İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı’nın ilgili birimlerinden aradılar, bize ulaşan bilgileri kendilerine aktardım.

O sırada Başöğretmen Atatürk Lisesi’nde bazı öğrencilerin üzerinde “extacy” denilen uyuşturucu haplardan yakalanmış, okul idaresi öğrencilerin sicil almaması için durumu sadece aileleri ile paylaşmış, ancak tehlikenin büyüklüğünü fark eden aynı okulun öğretmenlerinden Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Salih Alemdar yetkili makamların ve kamuoyunun bilgilenmesi adına durumu bize anlatmıştı.

Bu haberin ardından Zonguldak’ta yapılan operasyonlarda çok sayıda extacy ve benzeri haplar ele geçirilmişti.

Aynı tarihlerde Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporlarda uyuşturucu madde kullanımının ilkokul düzeyine kadar indiği ve toplumun geleceği için büyük tehlike arz ettiği belirtiliyordu.

*

Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğü ve İl Jandarma Komutanlığı tarafından zehir tacirlerine karşı yapılan operasyonları hep birlikte izliyoruz.

Güvenlik güçlerimiz uyuşturucuya geçit verilmemesi adına sürekli operasyonlar düzenliyor, zehir tacirleri yakalanıyor, başarılı operasyonlar yapılıyor.

Ancak zehir tacirleri de vazgeçmiyor.

Üniversitesi ile birlikte okullaşma oranı yüksek olan ilimizi “potansiyel pazar” olarak gören uyuşturucu çeteleri boş durmuyor, özellikle üniversite öğrencilerine yönelik pazar arayışları devam ediyor.

Bu yüzden üniversite, hatta liselerimizin çevresinde odaklanmaları, bazı işyerlerini mekan tutmaları, bazı öğrencileri “satıcı” konumuna getirmeye çalışmaları kuvvetle muhtemeldir.

*

Çalıştayda, Sayın Valimiz çok doğru bir tespitte bulundu.

Bağımlılıkla mücadelede güvenlik güçlerimizin mücadelesi yanında, toplumun tümünün bu mücadeleye katılması, özetle uyuşturucuya karşı “topyekun” bir mücadele verilmesi başarı oranını da o ölçüde arttıracaktır.

Ailelerin, uzmanların öngördüğü kurallar doğrultusunda mutlaka bu mücadelenin içinde olmaları gerekiyor.

İşe, çocuklarını takip edip, şüpheli durumlarda mutlaka güvenlik güçlerine haber vermekle başlayabilirler.

Üniversite ve liselerdeki yöneticiler, öğretmenler yine uzmanların öngördüğü kurallar doğrultusunda bu mücadeleye katılabilir.

Uyuşturucu ile topyekun mücadele edelim ki, zehir tacirleri gençlerimize ve geleceğimize musallat olamasın.

Uyuşturucuya geçit kalmasın.

Erhan ÇAKMAK