Çaycuma’da “yol katılım payları” tartışması devam ediyor.

Çaycuma Belediyesi’nin “yol katılım payı” olarak vatandaşlara yüksek ücretler tahakkuk ettirmesi kamuoyunda itirazlara neden olmuş, konuya ilçede bulunan diğer siyasi parti temsilcileri sessiz kalırken, MHP Çaycuma İlçe Başkanı Mustafa Kaplan, dik duruş gösterip, vatandaşların yanında yer almış ve yüksek fiyatlara itiraz etmeleri yönünde çağrıda bulunmuştu.

İlgili mahkemenin, Çaycuma Belediyesi’nin yol katılım paylarına ilişkin kararını iptal etmesinin ardından, Çaycuma Belediye Meclisi yeni bir karar alarak eski kararında ısrar etti.

Ancak bir farkla…

İlk kararı “oybirliği” ile alan Çaycuma Belediye Meclisi, bu kez oy birliğini sağlayamadı, “oy çokluğu” ile karar almak zorunda kaldı.

Özellikle MHP İlçe Başkanı Mustafa Kaplan’ın uyarılarından sonra bazı belediye meclis üyelerinin vicdanı buna elvermemişti anlaşılan…

***

Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı ve karara imza atan belediye meclis üyelerinin “vatandaşlarla inatlaşmalarını” anlamak olası değil…

Konuyu hukukçulara sorduk…

Belediye Meclisi’nin aldığı kararın “yasaya uygun” olduğunu söylediler.

Evet, doğrudur…

Belediye meclislerinin, Belediye Gelirleri Kanunu gereğince, belediye gelir tarifelerini düzenlemek yetkisi vardır, bu durum yasaya uygundur ama, bu denli “ölçüsüz” tarifeler düzenlemek “vicdana” uygun mu acaba?..

Yasa, belediye meclislerine verilen yetkinin “ölçüsüz” olarak kullanılmasını öngörmüyor.

Her şeyin bir vicdanı var, belediye meclislerinde alınan kararların da bir vicdanı olmalı…

Vur deyince, “öldürmek” gerekmiyor.

***

Çaycuma Belediyesi, CHP’nin yönetimindedir.

Belediye Başkanı Bülent Kantarcı “sosyal demokrat” bir belediye başkanı olduğuna, belediyede de sosyal demokrat bir belediyecilik anlayışı olması gerektiğine göre, acaba “sosyal demokratlık” böyle mi oluyor diye düşünmeden edemiyor insan…

Yasanın verdiği yetkiyi ölçüsüz kullanarak halkın nefesini kesmek…

Sosyal demokrasiye bak, hizaya gel !..

***

İşin bir başka boyutu, ilçedeki diğer siyasi parti temsilcilerinin “dut yemiş bülbül gibi” bu karara sessiz kalmaları…

Çaycuma’da vatandaşın yanında yer alacak, belediyenin bu ve benzeri karar ve icraatlarına itiraz edip eleştirecek MHP’den başka siyasi parti yok mu?..

Çaycuma’da MHP İlçe Başkanı Mustafa Kaplan’ın dışında ilçe başkanı, siyasi parti temsilcisi yok mu?..

Onlar ne güne duruyor?..

Doğrusu anlayamadık…

Erhan ÇAKMAK