İlimizde dernekçilik faaliyeti öteden beri rağbet gören bir tablo oluşturuyor.
Bu derneklerden bir çoğu vasat düzeyde kalmış, bazıları sırf "içkili lokal" ya da "kumarhane açabilmek için dernek kurmuş, " Zonguldak adına" kurulan derneklerden pek çoğu da "tabela derneği" olmaktan öteye gidememiştir.
Bu arada yıldan yıla kişi başına belli bir ücret karşılığında göstermelik " Zonguldaklılar Gecesi" düzenleyen dernekler de oldu.
Elbette istisnaları var…
Mesela, yıllardan beri Necati Başar'ın başkanlığında faaliyetini sürdüren ve halk arasında " Zonguldaklılar Derneği" olarak bilinen dernek, çok ciddi sosyal yardımlara imza atmış ve bugün 600 civarında Zonguldaklı öğrenciye burs veren bir kurum haline gelmiştir.
Birçok büyük kuruluşun bu ölçüde burs veremediğini düşündüğümüzde Sayın Başar'ın özel çabaları ile gerçekleşen bu bursların önemi daha iyi anlaşılmış olacaktır.

*

Zonguldak adına kurulan derneklerin ön önemlisi ve sınırlı dernekçilik faaliyeti dışında " Zonguldak adına " büyük projelerle yola çıkan bir kuruluş olarak tanınan ZONSİAD ( Zonguldak Sanayici ve İş İnsanları Derneği ) oldu.
Başkanlığını Nejdet Tıskaoğlu'nun yaptığı ZONSİAD, kısa sürede kendi alanındaki büyük kuruluşlarla başabaş bir konuma sahip oldu, il sınırlarını aşıp Türkiye genelinde MUSİAD gibi kuruluşlarla aynı seviyede bir konuma ulaştı.
ZONSİAD"ın " Eve Dönüş Projesi" gibi çok ciddi çalışmaları kısa sürede kamuoyundan kabul gördü, bu proje ZONSİAD tarafından Almanya'da da tanıtıldı, ciddi iş adamları tarafından benimsenen bir proje haline geldi.

*

ZONSİAD, dernekçilik alanında ilimizi başarıyla temsil eden, sadece temsil etmekle kalmayıp şehrin sosyo-ekonomik hayatına güç katacak projelerle iş dünyasına çağrıda bulunan bir çizgide ilerliyor.
Gerek yönetim kadroları, gerek Zonguldak adına "büyük düşünen" yaklaşımı ile güçlü bir kuruluş halindeki ZONSİAD, yeni katılan üyelerle daha da güç kazanıyor.
Son olarak, ilimizde madencilik sektörünün önde gelen isimlerinden AKKURT Madencilik işletmecisi Alaattin Kurnaz'ın ZONSİAD'a katılması, derneğin gücüne güç katan bir etki oluşturdu.
Sayın Alaattin Kurnaz, tıpkı ZONSİAD yöneticileri gibi ilimizin sorunlarına duyarlı, kendi sektöründe ciddiyeti ve başarısı ile tanınan bir işadamı…
Alaattin Kurnaz gibi bir isim, ZONSİAD'ın gücüne, ciddiyetine ve samimiyetine inanmasaydı, kesinlikle bu kuruluşta yer almazdı.
Dolayısı ile ZONSİAD, Alaattin Kurnaz'ın üyeliği ile gücüne güç katmış ve gittiği yolda bir adım daha ilerlemiş oldu.
Umarız, ZONSİAD'ın ilimiz için çok önemli ve değerli olarak gördüğümüz " Eve Dönüş Projesi"ne katkıları olacaktır.