Yazının tamamını okumadan yorum yapanlardan biriyseniz bu yazı tam sizlik !  

    Yer İsveç’in Göteborg kenti, Landvetter Havalimanı… Göteborg- İstanbul seferini yapacak THY uçağına sınır dışı edilmek için bindirilen 52 yaşındaki Afganlı için ortalığı ayağa kaldıran ise muhtemelen Hıristiyan olan 22 yaşındaki İsveçli Elin Ersson. Bu kızcağız bildiğiniz aktivist (eylemci) . 

  Bazı geri kalmış ülkelerde aktivistlere “ manyak” gözüyle bakılır. Öyle ya; işin gücün yokta milletin derdi için canını sıkıyorsun. Sana ne? Sana mı kaldı Dünyayı kurtarmak ? Başka işin yok mu? Adam sende ! 

  İsveçli Elin; uçağın içinde Afganlının sınır dışı edildiğini öğrenince toplumsal bir duyarlılık oluşturmak için başlıyor gözyaşları içinde FACEBOOK yayını yapmaya. Önce uçaktaki Türk yolcular destek oluyor bu İsveçli kıza. Yayın bir çok yerde tepki alınca uçağın kalkması da gecikiyor. İsveç Ulaştırma Güvenlik Dairesi olaya el koyuyor ve hem Afganlı hem de İsveçli kız uçaktan indiriliyor. 1 saatlik rötarın ardından THY uçağı İstanbul gelmek için havalanıyor. Afganlı mültecinin akıbeti ne oldu, İsveçli aktivist kız bir ceza aldı mı henüz bilmiyoruz. Ama Afganistan’daki Taliban zihniyetinin ne olduğunu bilen bir İsveçli kız ülkesinden sınır dışı edilen bir Afganlının oraya gittiğinde “idam edileceğini” haykırıyor tüm Dünyaya…

  Şimdi ülkemizdeki sığınmacılar konusunda “ülkelerine gitmeliler” diyen biri olarak kendimle çeliştiğimi düşünebilirsiniz. Ama durum aynı değil ki? Bizdeki besili sığınmacılar her bayram ülkelerine “tatile güle oynaya gidip, şıkır şıkır dönen tipler”. Ülkende ölüm riskin olsa, gerçekten bir savaş sürüyor olsa !!! değil bayram gezisi yapmak kartpostalına bile bakmazsın. Hele hele ülkelerini terk edip kaçma nedeni “ savaş olanlar” için akıl alır iş değildir “ bayram gezisi planlamak” . (Bana göre bu iş ülkemizin demografik yapısının değişmesi için kurgulanan bir senaryo. Apayrı bir yazı konusudur. )

  Benim burada asıl işlemek istediğim konu bambaşka. İster bir kaza olsun ister terör işi komşu Yunanistan’da birkaç gün önce başlayan ve yüze yakın insanın hayatını kaybetmesine, iki yüz civarında insanın yaralanmasına sebep olan orman yangınına ülkemizden verilen tepkiler. 

  Kötü, örnek olmaz. Olmamalı! 

 Bizler çok şükür Müslümanız. Değil mi? Yüce Allahın “ bir insanı kurtaran tüm insanlığı kurtarmıştır” ayeti ( MAİDE suresi 32. ayet) bize yalnızca Müslümanları kurtarma görevi yüklemiyor. İnsan olması yeterli. Hayvanlar ve doğa için de benzer ayetleri burada sıralayabilirim. Aynı ayette “bir insanı öldüren de tüm insanlığı öldürmüştür” diyor yüce Allah. Yalnızca öldüren değil ona o emri verenin de büyük bedel altında olduğunu anlıyoruz. 

   Sosyal medyada komşudaki yangın için “zafer çığlıkları “ atanlar var. Hayatını kaybedenler için “oh olmuş” diye sevinenler hatta “az olmuş” diye üzülenleri gördükçe hem insanlığımızdan hem dinimizden utandım. Elbette bize gönderilen yüce kitabı okumazsak , bizden ne istendiğini nereden bileceğiz? 

  Kötü insanlar Dünyanın sonuna kadar olacak. Kişisel çıkarları için insanları öldüren, onları yerinden yurdundan edenler her dönem olacak. Zaten bize de o zamanlarda iş düşüyor. İnsanları evlerinde/yurtlarında, vatanlarında sağ salim yaşatmayı başarmalıyız. Oradaki yangını/savaşı bitirmek, söndürmek ve dini,rengi veya dili ne olursa olsun insana, doğaya ve hayvana kendi yaşam alanlarında hayatlarını sürdürebilme imkanı sağlamak. İsveçli bir Hıristiyan Afganlı bir Müslüman için ağlıyorsa bizlerde Yunanistan’daki insanlar için bir şeyler yapabilmeliyiz.