Daha çok zaman var diyorduk, yılbaşında bazı seçim bölgelerinde adaylar belli bile değildi. Ee 3 ay var, neler olur bekleyelim görelim dedik ve artık 2 aydan daha az bir süre kaldı 31 Mart yerel seçimlerine. Kozlu’lu değilim ancak ayda bir iki kez Kozlu’ya giderim. Eş dost ziyareti, iyi havalarda kısa gezinti için tercihimdir Kozlu.
Aday adayları ortaya çıktığında Kozlulular ne düşünüyor diye gitmiştim. Ve bu satırlarda sizlerle oradaki gözlemlerimi paylaşmıştım. AKP de sürpriz yaşanmadı ve görevdeki başkan sayın Ali Bektaş yeniden aday gösterildi. Güçlü bir figür olduğunu ve böylesi seçimlerde önemli deneyimi olduğunu bilmeyen yoktur. Belirli bir kitlesi olduğunu zaten biliyoruz. Nüfusu nispeten az olan kentlerde ve ilçelerde mevcut belediye başkanları % 3 civarında bir avantaja sahip olurlar. Bu konuda bir handikap da vardır, o da mevcut başkanın görev süresinde yıpranması. Bilimsel bir çalışma yok ancak görevde yıpranma getireceği avantaj kadar bir oy kaybını da beraberinde getireceği. Bu konuda Kozlu’da rivayetler muhtelif. Kimi seçmen “ daha ne yapsın, Kozlu burası” derken kimisi de “ istense Ereğli sahili gibi olabilirdik” diyor.
Seçimin nabzı elbette her yerde atar ancak ben bu seçimde, daha önceki seçimlerde de gözlemlediğim bir konuya yine denk geldim. Sokakta, kahvehane ve çay ocaklarında pek yüksek sesle dillendirilmese de “ hemşehricilik” yine hortlamış durumda. Yerli ve Milli aday söylemi sayın Cumhurbaşkanına ait bir slogandı ama Kozlu’da hayat bulmuş durumda.

C.H.P nin belediye başkan adayı sayın Altuğ Dökmeci için olumsuz bir yargıya hiç denk gelmedim. Hatta Ereğli Belediyesindeki görev süresinde Halil Posbıyıkla geçirdiği uzun ve başarılı çalışma döneminin ona büyük avantaj olacağını savunanlar az değil. Ve seçimi alması durumunda Kdz. Ereğli Belediyesinden de büyük destek görebileceğini düşünenlerin sayısı yalnızca C.H.P li seçmenlerden oluşmuyor. İşi kolay mı elbette değil ama imkansız da görünmüyor.
 MHP Kozlu’da  sayın Muhammet Özdemir’le seçime girecek.Sayın Celal Murat Birinci isminin bağımsız aday olduğunu ve çalışmalarına başladığını basından öğrendik. Kısa Kozlu ziyaretim sırasında genelde yarışın sayın Bektaş ve sayın Dökmeci arasında geçeceği iddia edildi. Yazıya hazırlanırken İYİ Parti ve Saadet Partisinin herhangi bir adayı açıklanmamıştı. Yazı yayınlana kadar açıklanırsa değerlendirmeleri daha sonraya kalmış olacak. 2019 seçim sonuçlarını bir hatırlayalım. AKP : 9117 oy, İYİ P: 6972, C.H.P. : 4237 , MHP : 1028 , SAADET P.: 502 oy. Bu tablo Mart 2024 seçimlerine şöyle bir çıkarım veriyor Kozlu’da 10 bin oyu alan seçimi de alır.
Kozlu içim şimdiye kadar seçim anketi yayınlanmadı. Elbette adaylar daha yeni belirlenmişken bunun biraz zaman alması normal. İlk anket sonuçlarında yeniden bir değerlendirme yapmak ümidiyle …