Efsaneye göre Tanrı topraktan da önce Adem’i yaratır. Cennettin tadını çıkaran Adem’in bir süre sonra canı sıkılır. Ve yanına ister bir yoldaş…

Bunun üzerine Lilith yaratılır tıpkı Adem gibi. Ve cennette yaşamaya koyulurlar.

Bir süre sonra aralarında anlaşmazlık çıkmaya başlar. Adem Lilith’den kendisine itaat etmesini ister. Lilith ise asla kabul etmez. ‘Bende senin gibi topraktan yaratıldım, ikimizde eşitiz.’ diye karşı çıkar. Cennette mutlu olamayacaklarını anlayan Lilith söylenmesi yasak olan kelimeyi söyler ve göğe yükselir. Cennetten ve tüm nimetlerden çocuklarını da yanına alıp vazgeçer. Dışlanmışlarla beraber yaşar, şeytanlardan ve cinlerden de çocukları olur.

Bu esnada yalnızlıkla baş edemeyen Adem, Tanrı’dan Lilith’i affetmesini ve geri getirmesini ister. Bunun üzerine Tanrı meleklerini gönderir ve dönmesini eğer kabul etmezse her gün 100 çocuğunu öldüreceğini iletmelerini ister. Lilith bu gözdağına asla boyun eğmez. Kabul etmez. Karşı çıkar.

Adem ise Lilith’i beklemeye devam eder. Bu acısını gören Tanrı, Lilith’in birebir aynısını yaratır tek farkla… Adem’in kaburga kemiğinden… Bu yaratılan Havva’dır. Adem’e itaat eden. Ne dese kabulü olan Havva… Lilith’in geri geldiğine inanan Adem mutlu mesut hayatına devam etmiş, çocukları olmuş ve cennetin tadını çıkarmaya koyulmuştur.

Tanrı ise kendisine karşı çıkan Lilith’in cezasını her gün 100 çocuğunu öldürterek kesmiştir. Dünya yok olana dek böyle süregelecektir. Lilith ise, her 100 çocuğuna karşılık Adem’in soyundan gelen gebe kadınlara ve çocuklarına zarar vereceğine dair yemin etmiştir…

Bu efsane İslamiyet öncesi Mezopotamya uygarlıklarına dayanmaktadır… Ve bizlere kadar etkileri sürmüş, bazı davranışlarımız ise gelenek-görenek adı altında Lilith’den korkulduğunu bizlere göstermiştir.

 Nasıl mı?
 -Lohusa kadın yalnız bırakılmaz, albastı, karabasan gelir düşüncesi ki bu Lilith’in başka formlarıdır, yenidoğan bebeğe tılsımlar, muskalar yapılması… Yatağının altında makas veya bıçak bulundurmak… Kulağa nasıl tanıdık geldi değil mi? 

Aynı zamanda, Lilith erkekleri baştan çıkaran, kızıl saçlı, çok güzel, asi ve hırslı bir kadın olarak resmedilmiştir. Dişi şeytan, cadı diye anılmıştır…
Geçmişte sırf saçları kızıl diye cadı denilip yakılan kadınları düşününce Lilith efsanesine ne denli inandıkları ortadadır. Lilith aynı zamanda güzelliğini kullanarak tohum hırsızlığı yapmaktadır… Onunla birlikte olan erkek kısır olur ve bir daha tohumlarını dünyaya bırakamaz. Bir inanışa göre de Lilith kadınların zihnine hükmederek erkeklerle eşit olduklarını hatırlatmayı görev edinmiştir… Başka bir inanış ise ilk günahın sorumlusunun Lilith olduğudur. Adem ile Havva cennette yaşarken yılan kılığına bürünüp Havva’ya yasak elmayı yediren ta kendisidir…

Bir diğer inanış ise, itaatkar kadınların Havva soyundan, özgür ruhlu kadınların ise Lilith soyundan geldiğidir…

Eşitliği savunan ve bu uğurda lanetlenmeyi göze alan, özgürlük savaşçısı, eşitlik savunucusu, ilk yaratılan KADIN! Çok güzel olan kadın… LİLİTH….
Sizce dişi şeytanın ta kendisi midir?  Yoksa doğru olanı yapan, kulağınıza doğruları fısıldayan mıdır?

Ahhh Lilith…

Ehhh…. Sen peki! Hangi soydansın? Havva mı, Lilith mi?

Kaynak: Lilith Efsanesi - Seval Serindağ. Gaia Dergi