Uzun süredir basın-yayın organlarında yoğun eleştirilere muhatap olan Ege Doğa Geri Kazanım A.Ş.nin Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Erdem, sessizliğini bozarak kapsamlı bir basın açıklaması ile eleştirilere yanıt verdi.

Sayın Erdem, yapılan haberlerin asılsız olduğunu söyleyerek, 02.04.2015 tarih ve 29314 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren Atık Yönetimi Yönetmeliği'ne göre çelikhane cürufunun "zararsız atık " kategorisinde yer aldığını ifade etti.

Amenna…

Erdoğan Erdem'in söyledikleri doğrudur, böyle bir yönetmelik vardır, ancak bu açıklamada yer almayan iki önemli konunun açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

1- Ege Doğa Geri Kazanım A.Ş.nin " cüruf işleme tesisi " var mıdır ?.. Varsa nerededir ?.. Eğer böyle bir tesisi varsa, gerekli yasal izinleri ve işletme ruhsatını almış mıdır ?..

Bizim bildiğimiz kadarı ile bu tesislerin ruhsatlandırılması ciddi inceleme ve teknik aşamalardan geçmektedir.

Açıklamada bu konuya açıklık getirilmemiştir.

2- Yine açıklamada sözü edilen sözkonusu cürufun özetle tarımda ve inşaat sektöründe, yüzey kaplamada, çimento sanayiinde ve benzeri alanlarda kullanıldığına dair bilgilerin de, açıklığa kavuşturulması gerekmektedir.

Cüruf malzemesi işlemden geçmeden kullanıldığı takdirde "oksitlenme" özelliği vardır. Ancak işlemden geçtikten sonra belirtilen alanlarda kullanılabilir. Erdoğan Erdem, açıklamasında bu konuya da değinmemiştir.

*

Son birkaç yıldır Ereğli'nin Kıyıcak Mahallesi ve Alaplı'nın Osmanlı Köyü'nde kurulan cüruf tesisleri basında ve kamuoyunda geniş bir şekilde yer almış, anılan yerleşim yerlerinde yaşayan vatandaşlarımız ve çevreciler tesislere tepki göstermiş, hatta Osmanlı Köyü'nde bütün resmi ve teknik işlemlerini tamamlayan bir cüruf tesisinin, çevrecilerin mahkemeye başvurması üzerine, faaliyeti durdurulmuştur.

Bu durum şu anlama geliyor…

Cürufun işlenerek kullanılması, bunun için cüruf tesisi kurulması gerekiyor, cüruf tesisleri de çevre ve doğanın korunması bakımından her yerde gelişigüzel kurulamıyor.

*

Tekrar edelim…

Ege Doğa Geri Kazanın A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Erdoğan Erdem'in, Atık Yönetimi Yönetmeliği'ne atıfta bulunarak yaptığı açıklamaya söylenecek bir şey yok ama, yukarıda belirtilen konuların da net bir şekilde açıklanması gerektiği aşikar…

Aksi halde bu açıklama "yarım" kalmış olacak, ve "cüruf" üzerindeki tartışmalar da sürüp gitmeye devam edecek.