Ekmek zammı kapıda…

Aslında, Zonguldak Fırıncılar Odası tarafından bu yılın Ocak ayında yapılan yeni zam teklifi, ekmek konusunda toplumsal hassasiyeti dikkate alan Birlik Başkanı Muharrem Coşkun tarafından hemen işleme konulmadı.

Sayın Coşkun’un, fırın işletmecilerinin işyerlerinin devamlılığını sağlamak kaygısı ile halkımızın “ekmek kaygısı” arasında olabildiğince denge sağlayıp, her iki tarafın çok mağdur olmayacağı bir anlayışla hareket ettiği biliniyor.

Hak ile vicdan arasında mümkün olduğunca dengeli bir terazi kurmaya çalıştığı aşikar…

*

Fırın işletmeleri, “ticari” işletmelerdir. Hiçbir işletme “zararına” çalışmayı istemez.

Bu, belki bir süre için sineye çekilebilir ama, hiçbir işletme sürekli zarar ederek ayakta kalamaz.

Diğer tüm ticari işletmeler gibi, fırın işletmelerinin amacı da emeklerinin karşılığında kazanç sağlamaktan ibarettir.

Ancak, fırın işletmeleri “market” işletmeleri gibi değil…

Yerli olsun, yaygın olsun, şu zincir marketler gibi, günde 10 kez etiket değiştirip, istedikleri fiyatı uygulamak gibi bir “şansları” yok…

Zaten böyle bir “fırsatçılık” talepleri de yok.

Yılbaşından itibaren ekmek maliyetini etkileyen sürekli ve yüksek zamlar nedeniyle ekmek gramaj ve fiyatının yeniden belirlenmesi yönünde talepleri bulunuyor.

Un, maya, akaryakıt, doğalgaz, elektriğe yapılan yüksek oranlı zamlar ile asgari ücretteki ciddi artışlar yılbaşından önce yapılan ekmek zammına yansıtılmadığı için, ekmek gramaj ve fiyatının yeniden belirlenmesinin zorunlu olduğu, aksi halde birçok fırın işletmesinin kapanma noktasına geleceği belirtiliyor.

*

Fırın işletmecileri uzaydan gelmedi…

Hepsi bu şehrin insanları…

Özellikle dargelirli vatandaşlarımızın satın alma gücünü düşünerek, ekmeğe sık sık zam yapılmasına bizim de karşı çıktığımız zamanlar oldu ama, ekmek üretim maliyetinin tavan yaptığı bir tablo karşısında “hakkaniyet” kavramını da unutmamak gerekiyor.

Fırın işletmeleri batarsa ekmek üretecek kimse de kalmayacak.

ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun’un hem üyelerini, hem de toplumun ekmek konusundaki hassasiyetini düşünen yaklaşımı son derece önemlidir.

Yeni ekmek zammı kapıdaysa eğer, bunun hem hakkaniyet, hem de vicdan ölçüleri içinde yapılmasını beklemek gerekiyor.