Zonguldak Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (ZESOB), sadece ilimizdeki esnaf ve sanatkarları temsil eden bir kuruluş olmakla kalmayıp, aynı zamanda kendisine bağlı bir kuruluş olan İşletmelerüstü Eğitim Merkezi ile hem hem eğitim, hem de üretim faaliyetinde bulunuyor.

Dolayısı ile belli ölçüde "istihdam" da sağlıyor.

Eğitim ve üretim…

İkisinin bir arada olması demek, "kalifiye eleman " demek…

Yani, ilimizdeki sanayi kuruluşlarının en çok ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücü…

İşsizliği önlemenin "formülü" de bu olsa gerek…

İrili-ufaklı sanayi kuruluşları, atölye ortamında çalışıp ustalık kazanmış deneyimli eleman arıyor.

Kaynakçı, elektrikçi, makineci, metal kalıpçı ve saire…

Bu ve benzeri eğitim görüp, pratik kazanmış olan gençlerimizin iş bulma olanağı çok daha fazla…

İlimizde bulunan büyük sanayi ve enerji kuruluşları ile Filyos'ta kurulmuş olan doğalgaz tesislerinde binlerce kalifiye elaman çalıştığı gibi, ihtiyaç duyulduğunda yine aynı özelliklere sahip elemanlar aranıyor.

ZESOB İşletmelerüstü Eğitim Merkezi bu konuda çok önemli bir görevi üstlenmiş durumda…

Özellikle kaynakçılık, su altı kaynakçılığı ve metal kalıpçılık gibi sanayi kuruluşları bakımından son derece revaçta olan mesleklerde ustalık kazandıran eğitimler veriliyor.

****

ZESOB İşletmelerüstü Eğitim Merkezi, ZESOB dışında diğer bazı meslek odalarının da hisselerinin bulunduğu bir kamu kuruluşu…

ZESOB Başkanı Muharrem Coşkun aynı zamanda İşletmelerüstü Eğitim Merkezi'nin Yönetim Kurulu Başkanlığını da yapıyor. 

Muharrem Coşkun, yaklaşık 20 bin üyesi ile ilimizin en büyük mesleki birliğinin başında bulunuyor.

Zonguldak il ve ilçelerinde herkesin, özellikle esnaf ve sanatkarların yakından tanıdığı, herkesin güven duyduğu, itibarlı bir yönetici… 

Genel Müdürü Soner Aksakal, nam-ı diğer Soner Hoca…

Soner Hoca, özellikle mekanik ve metal üretimi konusunda uzmanlaşmış, ilimizdeki bütün sanayi ve eneji kuruluşları tarafından yakından tanınıp, güven duyulan ve itibar edilen bir teknik adam…

Özetle, ZESOB İşletmelerüstü Eğitim merkezi güvenli ellerde…

***

İlimizde sınai üretimde  en çok ihtiyaç duyulan mekanik ve metal üretimi konusunda sağlam yönetimi ve uzman kadroları ile bu şehrin eğitim, sanayi ve ekonomisine değerli katkılar sunan bu türlü kuruluşların kadrinin-kıymetinin bilinmesi gerekiyor.

Devletimiz tarafından yeterli olanaklar sağlansa, savunma sanayiinden, her türlü makine üretimine kadar büyük bir potansiyeli sahip olan bu kuruluş, metal kalıpçılık gibi son derece teknik yöntemlerle makine parçaları ürettiğinden ilimiz kamu ve özel sektör sanayi kuruluşlarının tüm ihtiyaçlarını karşılayacak düzeye gelebilir.

Yapılacak anlaşmalarla, Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'na ait hafif silah parçalarını standartlarına uygun olarak üretebilir.

Böylece çok daha fazla eğitim, çok daha fazla üretim sağlayıp, hem kendi bünyesinde, hem de sanayi kuruluşlarında çok daha fazla istihdam sağlanmasına katkıda bulunabilir.

Kamuoyunda daha çok, "MEKSA" olarak bilinen ZESOB İşletmelerüstü Eğitim Merkezi, ilimizin geleceğinde çok önemli ve değerli bir kuruluş olarak dikkat çekiyor.

Yeter ki, kadrini-kıymetini bilelim, devletimizin bu tür kuruluşları desteklemesi için siyaset kurumu başta olmak üzere bu şehirde söz ve karar sahibi insanların gereken çabayı göstermelerini gerektiğinin farkında olalım.

Erhan ÇAKMAK