Domatesli Pilavı Nasıl Yapılır?

Domatesli Pilav, basit malzemelerle hazırlanan, ancak lezzet açısından oldukça zengin bir Türk mutfağı klasiğidir. Rendelenmiş domateslerin ve tereyağının muhteşem aromaları, beyaz pirinçle harika bir uyum içinde bulunur. İşte ayrıntılar…

Domatesli Pilavı Tarifi İçin Malzemeler:

  • 1 kase (1,5 su bardağı) beyaz pirinç
  • 2 adet rendelenmiş domates
  • 1-2 kaşık tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı kaynar su
  • 3-4 damla limon suyu
  • Pilav pişince üzerine 2 kaşık eritilmiş köpürtülmüş tereyağı ile yağlayın.

 

Domatesli Pilavı Nasıl Yapılır?

  1. 1 kase beyaz pirincinizi yıkayın, bir bekletme kasesine alın, içine tuz atın, 3-4 damla limon suyu ekleyin ve üzerine kaynar su ekleyerek 15-20 dakika bekletin.
  2. Bekleme sonunda pirincinizin ılınmış suyunu lavaboya süzün ve süzülmüş pirinçleri soğuk suyun altında çeşmede (pirinçler süzgeç içinde iken) iyice elinizle ova ova yıkayın yıkanmış pirinçleri süzgeç ile bir kenara alın süzgeç içinde pirinçler iyice ama iyice süzülsün. Pirinçler süzülürken,
  3. Siz bu arada domateslerinizi yıkayıp rendeleyin.
  4. Tencerenize tereyağınız alın eritin. Eriyen yağa domatesleriniz ekleyin. Şu anda domatesleriniz sulu bir şekilde değil mi? İşte o suyu biraz buharlaştıracaksınız, domates suyunu biraz çekecek, pişecek. Domatesler suyunu çekti (yarı yarıya indi) şimdi pilavı ölçtüğünüz kase ile domateslerin üstüne 1, 5 kase kaynamış su ekleyeceksiniz. Tuzunu da ekleyin.
  5. Tencere de ki su kaynayınca bekleyen süzülmüş pirincinizi ekleyin. 1-2 karıştırın tencerenin kapağını kapatın. Ne zaman tencere tekrar kaynadı en kısık ocağınıza alıp pilavınızı pişirin.
  6. Pilav pişti tencerenin altını kapatın. Kapağını açın pilavın üstüne bir kağıt havlu kapatın 5 dakika kadar böyle beklesin.
  7. Siz bu ara da bir cezvede 2 kaşık tereyağı eritin köpürtün.
  8. Tencerenin kapağını açın kağıt havluyu alın. Erittiğiniz, köpürttüğünüz tereyağı pilavınızın üzerine dağlayın. Nazikçe pilavınızı karıştırın.
  9. Pilavınız hazır bir kaseye doldurup servis tabağına ters çevirerek sunum yapın. Üzerine isterseniz karabiber ekin daha lezzetli olur.

Afiyet Olsun.

Editör: Mert Toruk