Son günlerde siyasetin önemli isimleri, devletin yöneticileri ZONGULDAK ziyaretleriyle uzun yıllardır ihmal edilen kentte hatta ülke gündeminde neden ZONGULDAK sorusunun sorulmasına neden oldular.

  İlk önce öyle milletvekili sayısı olarak büyük bir kent değiliz. 5 milletvekili çıkaran orta ölçekli kentlerden biridir Zonguldak. Önemli mesajların verildiği Zonguldak kentinde son yıllarda devletin asli görevlerinden olan yol, okul, hastane yapımı haricinde farklı bir yatırım yapılmadı.

  Peki Zonguldak neden bu aralar bu kadar popüler. Farklı rivayetler olsa da benim aklıma ilk gelen Zonguldak her seçimde ülkenin İKTİDARINI belirleyen siyasi tablonun ilk resminin çekildiği/ algılandığı bir kent. Eğer bir genel seçimde Zonguldak ta bir siyasi parti başarılı olduysa, aldığı oy ve çıkardığı vekil sayısı itibariyle, ülke genelinde de benzer bir tablo yaşanıyor. Zonguldak’ta başarılı olan ülke genelinde de başarılı oluyor.

  İlk örnek 1983 genel seçimlerinden. Adını Demirel’in müsteşarı olarak bazılarının bildiği Turgut Özal; ANAP’la ülke genelinde başarılı bir sonuç aldı ve tek başına hükümeti kurdu. ANAP; Zonguldak’ta da başarılı oldu ve kentten 3 milletvekili çıkarttı. Zonguldak; yeni bir dönemin başladığı 1983 seçimlerinin ilk işaret fişeğini ateşlemiş oldu.

  1987 seçimleri hem ANAP için hem de Zonguldak kenti için benzer senaryolarla geçti. ANAP hem kentten çıkardığı vekil sayısı arttırdı hem de yine tek başına iktidar olmayı başardı. Bu arada kent önemli siyasi ismi olan (rahmetli) Veysel Atasoy’u bakanlık koltuğunda yeniden görürken diğer vekillerden Mustafa Tınaz Titiz de Kültür ve Turizm bakanı olarak kabinede yer almıştı. Herhalde Zonguldak’ın en şaşalı günleri o günlerdi. Bir kabinede 2 Zonguldaklı bakan. Şimdilerde hayal gibi bir şey olmalı. ANAP o seçimlerde kentten 4 vekil kazanmıştı.

   Tarih tekerrür etmedi mi yoksa konjonktür mü öyle olmasını sağladı bilinmez ama Zonguldak 1991 genel seçimlerinde bu kez DYP yi 6 vekille ödüllendirdi. Bu arada büyük Madenci yürüyüşünden sonra yapılan bu seçimlerin o günün değerlendirilmesinde dikkat edilecek bir unsur olduğunu da unutmamak gerekir. Diğer bir husus ANAP o seçimlerden sonra süratle irtifa kaybetmeye başlamıştı ve bunun ilk işareti ZONGULDAK’tan verilmişti.

   Zorlu geçen bir dönemin ardından yapılan 1995 genel seçimlerinde bu kez sahneye ( rahmetli) Ecevit’in önderliğindeki DSP çıkıyordu Zonguldak kentinden. 6 vekillikten üçünü  DSP kazanıyor, diğer üç vekillik ANAP, DYP ve REFAF Partisi arasında paylaşılıyordu. Bu parçalı ZONGULDAK aritmetiği ülkede artık tek başına iktidar günlerinin sona geldiğinin de göstergesi oluyordu bir bakıma ve öyle de oldu ve önce DYP+SHP koalisyonu sonra da DYP+CHP koalisyonu kuruldu.1996 yılında ANAYOL koalisyon hükümeti, ardından yaklaşık 1 yıl sonra REFAHYOL koalisyonu, ardından ANASOL-D koalisyonunu gördük.

  Ülkede artık tek başına iktidar günleri bittiğinden 1999 genel seçimleri yine benzer bir tablo ile sonuçlandı Zonguldak kentinde ve DSP’nin 3 vekil kazandığı seçimlerde ANAP 1 MHP 1 ve DYP 1 vekil çıkarmıştı.

  Bu arada belki de tarihte sürekli yanlış anlatılan ( bilerek ve haksızca yapılan bir ALGI OPERASYONUDUR) SOL bu dönemler içinde hiç tek başına iktidar olamamıştır ama 17 Ocak 1999 ve 18 Nisan 1999 arasında merhum Ecevit, sayın Cumhurbaşkanının talebiyle kurduğu bir azınlık hükümetiyle yalnızca 3 ay ülkeyi sağ salim ve ADİL bir şekilde genel seçime götürmek için zor bir görev üstlenmiştir. Bu süreç sürekli SOLUN iktidar olduğu yıllar diye anlatılır ve beynini kullanmaktan vazgeçenler ve düşünme melikesini kaybetmiş olanlar tarafından SOLUN İKTİDARI diye algılanır. O süreçte ülke gerçekten de oldukça adil bir seçim dönemi yaşadı ve az önce yukarıdaki paragrafta anlattığın sonuç çıkmıştı.

  1999 genel seçim sonuçları DSP-ANAP-MHP koalisyon hükümetinin kurulmasına etken oldu. O koalisyon yalnızca 2 yıl sonra sürdü ve ardından 2002 erken genel seçimleri yapılmak zorunda !!!!! kalındı. Alelacele ve sebebini henüz bizim bilmediğimiz ama yapılması için özellikle ulusal !!! ( ne Ulusal ama ) medyanın ve de önemli bir siyasinin katkılarıyla yapılan seçimlerde AKP; Zonguldak’tan 3 vekil çıkardı. Diğer 2 vekili kazanan CHP idi. Zaten meclise giren parti sayısı da İKİYDİ. O seçim sonuçlarında AKP; aldığı yüzde  34 oy ile tek başına iktidar olmayı başardı.

   Şimdi hala ZONGULDAK neden önemli, neden ZONGULDAK daha net anlıyoruz. ZONGULDAK’I kazanan ülkeyi kazanıyor. Önümüzdeki yıl yada bu sonbahar da ben bir erken genel seçimi kesin olarak bekliyorum. Yoksa Ankara durduk yerde bizi ziyarete gelmezdi.