Prof. Dr. Engin Arık

 Prof. Dr. Fatma Şenel Boydağ

 Doç. Dr. İskender Hikmet

 Araştırma görevlisi Mustafa Fidan

 Araştırma görevlisi Ö. Berkol Doğan

 Yüksek lisans öğrencisi Engin Abat ve 51 vatandaşımızın hayatını kaybettiği Isparta’ya inmek üzere iken TÜRBETEPE’YE çarpan, yolcu ve mürettebatın tamamının hayatını kaybettiği uçak kazası üzerinden neredeyse 15 yıl geçti.

  Tarih 30 Kasım 2007, günün ilk saatleri. Saat 01 36 ! Olay üzerinden geçen bunca zamana rağmen hala üzerinde bir sis perdesi olduğu iddia edilen bu vahim kaza aslında ülkemizin çok önemli bir sorununa çözüm bulmak üzere olan bir bilim ekibinin de son yolculuğu oluyordu.

  Günümüzde çok sık dile getirilen ENERJİ İHTİYACI için ülkemizde bulunan TORYUM elementinin ne kadar önemli olduğunu şu basit örnekle çok rahat ifade edebiliriz. Ülkemizin 1 yıllık toplam enerji ihtiyacının tamamını yalnızca 50 ton TORYUMLA karşılayabiliriz. Elbette toryumunda bizim doğada bulunduğu şekilde kullanımından söz etmiyoruz. İşin teknik kısmını bilmiyorum ama hem petrolden hem doğalgazdan ve onlara ödenen büyük bütçelerin yanında bizim topraklarımızda bulunan bir cevherden bahsetmek UMUT VERİCİ bir düşünce değil mi?

  Tüm Dünya da toplam 1 milyon 800 bin ton toryum rezervi varken ülkemizde bulunan toplam rezerv yaklaşık 790 bin ton. Yanlış değil, neredeyse Dünya da bulunan rezervlerin yarısı ülke topraklarında bulunuyor. Siz hiç bu elementin kullanılmasıyla ilgili bir haber, yorum, bir televizyon programı duydunuz mu? Yok. Niye? Çünkü “ TORYUM” bizim için neredeyse enerji için 0 dışa bağımlılık demek. Ülke kaynaklarının farklı iş alanlarına aktarılması demek. Büyük üretim, büyük düşünce, büyük gelişme demek. Acaba bu istenir mi? Bence bunu kimse istemiyor galiba, herkes olduğu yerden, oturduğu makamdan ve aldığı maaştan ve hayatından memnun görünüyor.

   Rusya kışın ortasında gaz vanalarını keserse diye Avrupa ülkeleri tedirgin. Bazı ülkeler farklı enerji kaynakları için çoktan düğmeye başmışlar. Artık GÜNEŞ paneli veya Rüzgar tribünü kuralım, enerji sağlayalım seviyesini çoktan geçmişler. Dalgalardan, çöplerden dahi enerji üretelim arkadaş noktasına gelinmiş. Yakın zamana kadar tukaka denilen KÖMÜR yeniden gözde olmak üzere. Yakıt buldular mı FOSİLİNE veya kara kaşına bakmıyor elinoğlu.

  Benim ki küçük bir hatırlatma. Kışın ortasında bu yazıyı yeniden okumayalım da …